Saras Sarasvathys teori om Effectuation (2001) beskriver en tilgang til handling og beslutningstagning i entreprenørskabsprocesser, hvor man med udgangspunkt i de midler man har til rådighed identificerer næste, bedste skridt for at opnå sine mål, samt løbende afstemmer mål, ressourcer og handlinger. Effectuation står i modsætning til kausal-logik, hvor man definerer et fast mål, man gerne vil nå og nøje planlægger den proces, som man vil gennemgå for at nå derhen. Sarasvathys anke mod den kausale logik er, at den ikke egner sig til entreprenørskabsprocesser, som er prægede af store usikkerheder og uforudsigelighed.
Det grundlæggende verdenssyn for effectuation, som Sarasvathy kalder Pilot-in-the-plane, handler om, at fremtiden er noget man kan påvirke med sine handlinger og ikke noget der bare sker. Man kan skabe sine egne muligheder. De fire principper i effectuation er:
- Bird-in-hand: Man skal skabe løsninger med de midler, som man har til rådighed her og nu.
- Lemonade principle: Fejl og overraskelser er uundgåelige og kan bruges til at se nye muligheder.
- Crazy quilt: Ved at indgå forpligtende samarbejder kan man tilføre sit projekt nye midler.
- Affordable loss: Man skal kun investere det i sit projekt, som man er villig til at tabe.
Verdenssynet og de fire principper anvendes i entreprenørskabsprocessen til at planlægge og udføre næste, bedste handling, samt til at justere projektets retning i forhold til den effekt ens handlinger har.