Brugertest, også kaldet tænke-højt-test, er en af de mest anvendte typer af kvalitative metoder til udvikling af koncepter og løsninger, hvad enten der er tale om en digital platform eller en fysisk prototype. Det er en metode, som de studerende kan bruge til at undersøge brugervenlighed og afdække fejl og mangler på forskellige niveauer i forhold til deres brugeres konkrete behov.
Udføres testen på en hjemmeside, kan det f.eks være i forhold til design, funktioner, navigation, terminologier, indhold eller interaktion. Man kan også teste specifikke områder som søgefunktioner eller indholdssider.
Brugertestens egenskab er, at den giver indblik i, hvad brugerne rent faktisk gør, fordi adfærd og oplevelser italesættes imens en specifik opgave løses, modsat f.eks. det kvalitative interview, hvor brugerne fortæller og/eller reflekterer over tidligere adfærd og oplevelser.
Brugertesten er et centralt værktøj i en innovationsproces, der er brugerdrevet. Brugertesten kan anvendes i den indledende researchfase, hvor de studerende undersøger et eksisterende produkt eller digital løsning, de ønsker at udvikle eller forny. Typisk anvendes brugertesten dog et stykke inde i processen f.eks. ved design-, funktions- og indholdsudvikling.